tisdag 11 november 2014

EatClean - för oss


Det där med "Eat Clean" är väldigt intressant. 
Och det jag gillar är att det inte är någon diet eller katogorisering. 
Utan mer ett hälsosamt tänk med vissa direktiv men utan pekpinnar. 

Man ska äta så ren mat som möjligt helt enkelt. 
Undvika halv och hel fabrikat, processerad mat, raffinerad mat som vetemjöl och socker, 
tillsatser, färgämnen och kemiska smakförstärkelser. 
Enkelt förklarat, så äter man till exempel riktigt potatismos istället för pulvermos, 
majs istället för cornflakes och egen panerad fisk istället för fiskpinnar m.m.

Lite tänk som vi ändrat här hemma:
  • De färdiga köttbullarna som fanns som back up i frysen är utbytta mot hemmagjorda. När man ändå rullar köttbullar kan man lika väl rulla på ett kilo till, köra in på en plåt och grädda i ugnen för att sen frysa. 
  • Vi är inga stora konsumenter av bröd, men försöker undvika köpebröd för hembakat. Igår testade LillaS och jag att göra hamburgebröd som ska testas på fredag (blev det bra kommer recept på dem till helgen). Planen är även att testa att göra egna korvbröd. 
  • Korvprodukter har bytts ut mot vegetariska alternativ, visst, dessa är också processerade, men med mindre mättade fetter och mer näringstäthet. 
  • Köttkonsumtionen är minskad till förmån för mer vegetarisk mat. 
  • Svenskt kött i största möjliga mån, gärna närproducerat. 
  • Ekologiskt i den mån det går, och även det helst svenskt och närproducerat. 
  • Mindre vit pasta, mer råris, mathavre, potatis, rotfrukter m.m.


Små små steg åt rätt håll. Man kan inte ändra allt över en natt. 
Men med mer medvetet tänk så hittar man hela tiden nya tankesätt. 

Och visst, vi käkar godis med konstigheter i som vi inte kan uttala, 
vi stannar till på McDonalda då och då för planeringen inte gick ihop sig 
eller bara för att vi är så förbaskat sugna på det, 
jag mutar barnen då och då med smörgåsrån av typ vetemjöl och vatten 
eller köper vindruvor som bara sägs innehålla gifter. 
Utan dåligt samvete. 

För jag vet att det tillhör inte vardagen och då och då är ett helt okej för oss. 
Vi formar vårt mattänk själva, men jag är otroligt tacksam för att vi är eniga 
jag och mannen i huset om att i den mån tid, pengar och intresse finns, 
så är det "ren mat" på bordet som gäller och det vi vill ge våra barn under deras uppväxt, 
utan pekpinnar och förbud. 

Hoppas ni får en riktigt härlig Tisdag. 
Och kom gärna med fler "eat clean" förslag som ni anammat. 
Kramar

Inga kommentarer: